House at Otago Bay / Topology Studio

first_imgShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/952533/house-at-otago-bay-topology-studio Clipboard CopyHouses, Sustainability•Otago, Australia Photographs:  Paul Hermes Manufacturers Brands with products used in this architecture project House at Otago Bay / Topology Studio Australia Area:  260 m² Year Completion year of this architecture project ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/952533/house-at-otago-bay-topology-studio Clipboard Design Team:Amy Hallett, Darren KayeClients:L & M ShuttEngineering:Gandy and Roberts Landscape:Playstreet Contractor:Cave ConstructionStylists:Inside Story City:OtagoCountry:AustraliaMore SpecsLess SpecsSave this picture!© Paul HermesRecommended ProductsWoodAccoyaAccoya® CanalsWoodLunawoodThermo Timber and Industrial ThermowoodWindowsKalwall®Facades – Window ReplacementsWindowsAir-LuxSliding Window – CurvedText description provided by the architects. On a lazy bend of Tasmania’s Timtumili Minanya, the River Derwent, the site slopes steeply both to the high-watermark that defines the western boundary and to the freshwater lagoon to the north. From the waterfront to the road the site is embedded with a rock. A delicate layer of topsoil supports indigenous grasses, plants, and she-oaks close to the water and larger eucalypts on the higher ground closer to the road.Save this picture!© Paul HermesSave this picture!© Paul HermesWorking in sections throughout the design process enabled careful consideration of site levels and detailed exploration of the building’s relationship with the ground upon which it sits. A courtyard, a colonnade, ledges, and terraces soften the building’s interface with the landscape and encourage connections by creating spaces protected from the summer sun, driving rain, and wind.Save this picture!© Paul HermesThe approach to the home is via a long drive that skirts a timber-clad boat shed. Arriving at an informal forecourt where the entrance forms a deep recess on an otherwise closed façade. A blank wall to the South curves to follow the site contours and direct views to the opposite shore. Similarly, the timber ceiling is a continuous curve for the length of the home. The entry lifts to address Mt Direction, then dips low to compress the space before lifting again to reveal river views and Kunanyi / Mt Wellington on the opposite shore.Save this picture!© Paul HermesSave this picture!Plan – Upper floorSave this picture!© Paul HermesThe living space is perched high, drawing the water close and accentuating the drama of living at the water’s edge. In contrast, the lower floor is embedded in the rock, its outlook sheltered as the ground falls away to the water. This west-facing facade pivots to form a soffit lined with suspended masonry. Deep window reveals create privacy and form places of rest. The façade wraps back into the site to define a sun-drenched terrace that in time will feel like a remnant of a previous structure. This terrace was inspired by the remains of a ruined farmhouse embedded on steep rocky ground, overlooking the Amalfi Coast.Save this picture!© Paul HermesMaterials were selected to endure a harsh environment and to resist bushfire. Locally sourced masonry has been custom-manufactured to complement the tones of the setting. External timber is hardwood terraces are Australian bluestone. Consideration of sun angles determined the colonnade depth to exclude summer sun. Low angled winter sun warms the polished slab, supplemented by under-floor heating and a combustion fire that manages site fuel loads. Thermal mass, insulation, and double glazing maintain stable temperatures throughout the year.Save this picture!© Paul HermesSave this picture!SectionSave this picture!© Paul HermesProgrammable external Venetians address the conflict of western views and high solar gains, while cross ventilation and active night purge use evening breezes to drop slab temperatures. Stored coolth is the only air-conditioning needed. The boatshed roof will accommodate solar panels and wastewater is treated on-site. The re-establishment of native vegetation extends habitats from the adjacent reserve.Save this picture!© Paul HermesRefined geometry and a restrained palette of materials result in a home that is precise, yet textured and warm. This project is born of and belongs to this site.Save this picture!© Paul HermesProject gallerySee allShow lessU House / URAStudioSelected ProjectsTurin Horse / Jorge Ramón Giacometti Taller de ArquitecturaSelected Projects Share Manufacturers: GRAPHISOFT, Kaldewei, Adbri, Artek, Caesarstone, Davide Groppi, Fisher & Paykel, Lysaght, Miele, Quantum Windows & Doors, Warema, Asko, Bamstone Bluestone, John Hallett Art + Design, Oven Franke, Porcelain Bear, Rogerseller, Woca Lead Architects: ArchDaily CopyAbout this officeTopology StudioOfficeFollowProductBrick#TagsProjectsBuilt ProjectsSelected ProjectsResidential ArchitectureHousesSustainabilityOn FacebookOtagoAustraliaPublished on December 04, 2020Cite: “House at Otago Bay / Topology Studio” 03 Dec 2020. ArchDaily. Accessed 10 Jun 2021. ISSN 0719-8884Browse the CatalogSinkshansgroheBathroom Mixers – LogisVinyl Walls3MExterior Vinyl Finish – DI-NOC™ StonePartitionsSkyfoldWhere to Increase Flexibility in SchoolsTiles / Mosaic / GresiteCupa PizarrasVentilated Facade – CUPACLAD UprightGlassLAMILUXGlass Roof PR60ConcreteKrytonCrystalline Waterproofing – KIMSkylightsVELUX CommercialAtrium Longlight Skylights in ExperimentariumMetal PanelsLorin IndustriesAnodized Aluminum – Copper FinishesStonesFranken-SchotterWall Covering & CladdingWindowsRabel Aluminium SystemsMinimal Casement Windows – Rabel 8400 Slim Super Thermal PlusSwingsStudio StirlingHanging Chair – BasketWallcovering / CladdingArrigoni WoodsWood Cladding – AcousticMore products »Save世界上最受欢迎的建筑网站现已推出你的母语版本!想浏览ArchDaily中国吗?是否翻译成中文现有为你所在地区特制的网站?想浏览ArchDaily中国吗?Take me there »✖You’ve started following your first account!Did you know?You’ll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.Go to my stream House at Otago Bay / Topology StudioSave this projectSaveHouse at Otago Bay / Topology Studio Architects: Topology Studio Area Area of this architecture project “COPY” Year:  Save this picture!© Paul Hermes+ 30Curated by Paula Pintos Share Houses Photographs Darren Kaye & Amy Hallett 2019 “COPY” Projectslast_img read more