MR House / Estúdio MRGB

first_imgPhotographs:  Haruo Mikami Manufacturers Brands with products used in this architecture project ArchDaily Save this picture!© Haruo Mikami+ 20Curated by Pedro Vada Share CopyHouses•Brasília, Brazil ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/889771/mr-house-estudio-mrgb Clipboard Projects “COPY” Architects: Estúdio MRGB Area Area of this architecture project Photographs ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/889771/mr-house-estudio-mrgb Clipboard Area:  525 m² Year Completion year of this architecture project center_img “COPY” MR House / Estúdio MRGB MR House / Estúdio MRGBSave this projectSaveMR House / Estúdio MRGB Year:  2016 Manufacturers: Alcoa, Arte ofício, Cinex, Lumini, Talentus Esquadrias, VidroCleanStructure:André TorresConstruction:Emival EngenhariaInstallations:André TorresAutomation:Victor MeloLandscaping:Mariana SiqueiraTeam:Igor Campos, Hermes Romão, Rodolfo Marques, Ana Orefice, Flavia GrobaCity:BrasíliaCountry:BrazilMore SpecsLess SpecsSave this picture!© Haruo MikamiRecommended ProductsDoorsStudcoAccess Panels – AccessDorDoorsdormakabaEntrance Doors – Revolving Door 4000 SeriesWindowsAir-LuxSliding Window – CurvedWoodLunawoodThermowood FacadesText description provided by the architects. The residential area where the house MR is located is characterized by a sequence of medium and large houses, the majority of which are located in the front area of the site. This systematic inattentive occupation in relation to the topography and to the scale of a neighbourhood, that is essentially residential, has consolidated a dense building-like structure, very compact in comparison to the other streets of the residential condominium.Save this picture!© Haruo MikamiFaced with this scenario, we thought that we had to innovate in this consolidated urban context. The idea, apparently paradoxical, of building a house with approximately 600 m² that could be identified not by the grandiosity of its dimension, but precisely by the absence of it, and, in particular, by the discretion of its draw,  was one of the most challenging and appropriate alternatives we came up with. The design strategy was, therefore, directed to electing the void space, the non-built space, as the main element of the concept.Save this picture!© Haruo MikamiSave this picture!Ground Floor PlanSave this picture!© Haruo MikamiAs a mean to reach the pre-defined end, the house was located along to one of the borders of the site in a way to release, in the opposite direction, the necessary area to build in the void, which composes, and articulates with all the activities of the house. The landscape design creates a pleasant atmosphere. Both the social areas, allocated in the ground floor, and the intimate areas distributed in the first floor, were purposely planned to be around this space, the most relevant in its entirety, easily recognizable even from the street. All the delimited spaces open directly to the void as if they were part of it.Save this picture!First Floor PlanThe limits between the exterior and interior are subtle and lightly delimitated by the doors and windows frames. The spectator’s view easily passes through every place in the house, while being assisted by the constant sight of the landscape area, which functions as a spatial and sensorial orientation reference in relation to permanence and displacement within the house. The understanding of the space is also composed of the visual permeability generated in part, by the integration.Save this picture!© Haruo MikamiThe topography was carefully modified to establish a consistent tectonic relation between the built object and the site. The house sits gently on the site. So, through delicate changes and sections in the topography of the site, a very honest and harmonic dialogue was established between the building and the site. This corroborates with a definition of the house proportions that are appropriate to the scale of a residential area. The intention was to establish an easy way to read the architectonic language. Simple and over-layered volumes, carefully located at the site, define the residence’s spatial composition. Save this picture!© Haruo MikamiProject gallerySee allShow lessColored Windows in Ellsworth Kelly’s Last Artwork Add Dramatic Lighting to a Seclude…Architecture NewsThe Future of Housing: Drones, Automation and Co-HabitationArchitecture News Share Houses Brazil CopyAbout this officeEstúdio MRGBOfficeFollowProductsWoodConcrete#TagsProjectsBuilt ProjectsSelected ProjectsResidential ArchitectureHousesBrasíliaBrazilPublished on February 28, 2018Cite: “MR House / Estúdio MRGB” 28 Feb 2018. ArchDaily. Accessed 11 Jun 2021. ISSN 0719-8884Browse the CatalogPartitionsSkyfoldVertically Folding Operable Walls – Zenith® SeriesVinyl Walls3MExterior Vinyl Finish – DI-NOC™ StoneShowerhansgroheShowers – Croma SelectDoorsRaynorGarage Door – Advantage SeriesConcreteSika3D Concrete PrintingSignage / Display SystemsGoppionDisplay Case – Bre-ClassSkylightsVELUX CommercialModular Skylights in Atelier Zimmerlistrasse OfficeWindowsswissFineLineSliding Windows in Villa LakesideSuspension SystemsMetawellAluminum Panels for Smart CeilingsGlassDip-TechDigital Ceramic Printing in Roofs & CanopiesSound BoothsFrameryMeeting Pod – Framery Q – Flip n’ FoldWall / Ceiling LightsAsaf WeinbroomLighting – Linestra 110 BrassMore products »Save世界上最受欢迎的建筑网站现已推出你的母语版本!想浏览ArchDaily中国吗?是否翻译成中文现有为你所在地区特制的网站?想浏览ArchDaily中国吗?Take me there »✖You’ve started following your first account!Did you know?You’ll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.Go to my streamlast_img read more